Wednesday, September 28, 2011

SEJARAH MANCHESTER UNITED

Manchester United FC
Manchester United's emblem
Nama penuh Manchester United Football Club
Gelaran The Red Devils/The Reds/The Devils
Ditubuhkan 1878, as Newton Heath LYR F.C.
Stadium Old Trafford
Stretford
Greater Manchester
Kapasitas 76,212
Pengurus England David Gill (Chief Executive)
Pengurus Scotland Alex Ferguson
Liga Liga Perdana Inggris
2005-06 Liga Perdana FA.  

Manchester United Football Club merupakan klub sepak bola Inggris terkenal, bermarkas di stadium Old Trafford di Trafford, Greater Manchester, dan juga merupakan salah satu klub yang terkenal dengan lebih 50 juta penggemar di seluruh dunia .[1] Manchester United merupakan salah satu klub yang berjaya di dunia, dengan menjuarai Liga utama Inggris/Divisyen Pertama Liga Bolasepak Inggeris sebanyak 15 kali, Piala FA 11 kali (rekod kelab Inggeris), Piala Liga dua kali, Piala Eropah dua kali, Piala Pemenang Piala UEFA sekali, Piala Antara Benua (Intercontinental Cup) sekali, dan Piala Super Eropah (European Super Cup) sekali. Kelab ini juga memegang purata tertinggi kedatangan didalam sejarah bola sepak Inggeris sepanjang 34 musim, dengan pengecualian pada tahun 1987-89 semasa pembangunan semula Old Trafford.[2] Kelab ini juga mendapat tempat kedua dalam undian "Kelab FIFA Abad ke-20", di belakang Real Madrid (berasaskan undian pembaca dwi-bulanan Majalah FIFA pada Disember 2000).

Semenjak tahun 1991, kelab ini telah beroperasi sebagai syarikat awam-berhad, dengan percubaan mengambil alih oleh Rupert Murdoch pada tahun 1998 di sekat oleh Kerajaan British. Walau bagaimanapun, pada Mei 2005 Malcolm Glazer berjaya menyempurnakan pengambil alihan kelab dan mengeluarkan dari senarai bursa saham.

Kapten bagi Manchester United masa kini ialah Gary Neville, mengambil alih dari Roy Keane pada 16 November 2005.
Jadual isi kandungan
[sorok]

* 1 Sejarah
o 1.1 Tahun-tahun awalan (1878-1945)
o 1.2 Tahun-tahun Busby (1945-1969)
o 1.3 1969-1986
o 1.4 Era Alex Ferguson , pre-treble (1986-1998)
o 1.5 Kejuaraan treble (1998-99)
o 1.6 Selepas treble (1999-kini)
o 1.7 Pengambilalihan Malcolm Glazer
o 1.8 Gencana dan warna kelab
o 1.9 Penajaan
* 2 Sokongan
* 3 Pemain
o 3.1 Skuad masakini
o 3.2 Pinjam keluar
o 3.3 Squad simpanan
o 3.4 Skuad wanita
o 3.5 Bekas pemain ternama
o 3.6 Rekod pemain
+ 3.6.1 Pemenang Anugerah Pemain Eropah Tahunan (Ballon d'Or)
+ 3.6.2 Penampilan terbanyak untuk Manchester United
+ 3.6.3 Penjaring terbanyak untuk Manchester United
* 4 Pegawai-pegawai kelab rasmi
o 4.1 Sejarah pengurusan
* 5 Penganugerahan
* 6 Rekod-rekod
* 7 Prestasi semasa berada di division teratas
* 8 Maklumat Stadium
* 9 Lihat juga
* 10 Pautan luar
* 11 Nota

Kelab ini telah ditubuhkan sebagai Newton Heath F.C. pada 1878 sebagai pasukan pekerja dari stesen Keretapi Lancashire dan Yorkshire di Newton Heath. Selepas hampir muflis pada tahun 1902, kelab ini telah diambil alih oleh J H Davies dan ditukar nama kepada Manchester United. Padang Old Trafford telah di bom pada Perang Dunia Kedua, menyebabkan kelab ini meminta ikhsan dari jiran terdekat mereka Manchester City, yang mana membenarkan mereka untuk menggunakan padang di Maine Road untuk seketika.

Plak di Old Trafford sempena memperingati mereka-mereka yang terkorban didalam tragedi Munich air.
Plak di Old Trafford sempena memperingati mereka-mereka yang terkorban didalam tragedi Munich air.
Penanda jalan Sir Matt Busby Way yang terkenal.
Penanda jalan Sir Matt Busby Way yang terkenal.


Matt Busby telah dilantik menjadi pengurus pada tahun 1942 dan telah mengambil langkah yang yang tidak pernah didengar ketika itu, dengan menyertai pemain ketika latihan serta melakukan kerja-kerja pentadbiran. Beliau dengan segera mencapai kejayaan, apabila kelab ini berjaya menghabiskan liga ditempat kedua pada tahun 1947 dan memenangi Piala FA pada tahun 1948.

Beliau juga telah membawa polisi mengambil pemain dari pasukan belia bilamana sesuai, dan telah memenangi liga pada 1956 dengan purata umur pemain hanya pada 22 tahun. Polisi belia ini telah memainkan peranan yang penting kepada kejayaan kelab ini. Pada musim berikutnya, mereka sekali lagi memenangi liga dan berjaya mara ke perlawanan akhir Piala FA, kalah kepada Aston Villa. Mereka juga merupakan pasukan Inggeris pertama yang bertanding didalam Piala Eropah, dan berjaya sampai ke separuh akhir.

Tragedi telah menimpa pada musim berikutnya, apabila pesawat yang membawa pulang pasukan dari perlawanan Piala Eropah terhempas ketika berlepas dihentian mengisi minyak di Munich. Tragedi Munich air pada 6 Februari 1958 telah mengorbankan lapan pemain dan lima belas penumpang lainnya. Terdapat andaian bahawa kelab ini akan gulung tikar, tetapi, dengan Jimmy Murphy mengambil alih sebagai pengurus ketika Matt Busby beransur pulih dari kecederaan, kelab ini terus bermain dengan bahagian simpanan. Walaupun begitu, mereka berjaya mencapai perlawanan akhir Piala FA sekali lagi, dimana mereka kalah kepada Bolton Wanderers.

Busby membina kembali pasukan pada awalan 1960-an, dengan mengikat pemain seperti Denis Law dan Pat Crerand. Pasukan ini telah memenangi Piala FA pada tahun 1963, dan selepas itu memenangi liga pada tahun 1965 dan 1967 dan Piala Eropah pada tahun 1968, kelab pertama Inggeris yang berjaya melakukannya. Kelab ini juga terkenal kerana mempunyai tiga pemenang Pemain Bola Sepak Eropah Tahunan: Bobby Charlton, Denis Law dan George Best. Busby bersara daripada menjadi pengurus pada tahun 1969 dan telah digantikan oleh jurulatih pasukan simpanan dan juga merupakan bekas pemain United, Wilf McGuinness.


United berusaha untuk mengantikan Busby, dan pasukan ini juga berusaha dibawah kendalian Wilf McGuinness dan Frank O'Farrell sebelum Tommy Docherty menjadi pengurus pasukan di akhir tahun 1972. Docherty, atau di kenali juga sebagai 'the Doc', telah menyelamatkan United dari turun dari divisyen pada musim itu tetapi United turun pada tahun 1974. Pasukan ini telah layak untuk naik kembali pada percubaan pertama dan berjaya mencapai perlawanan akhir Piala FA pada tahun 1976, tetapi telah dikalahkan oleh Southampton. Mereka berjaya ke perlawanan akhir sekali lagi pada tahun 1977, mengalahkan Liverpool. Walaupun dengan kejayaan ini, dan dengan populariti beliau keatas peyokong, Docherty telah di buang selepas perlawanan akhir selepas beilau diketahui telah mejalinkan hubungan dengan isteri kepada ahli fisioterapi.

Dave Sexton telah mengantikan Docherty sebagai penguru pada musim panas tahun 1977, dan membuat pertukaran formasi yang lebih bercorak pertahanan kepada pasukan. Corak ini tidak begitu popular kepada penyokong, yang mana telah biasa dengan corak serangan yang biasa digunakan oleh Docherty dan Busby, dan selepas gagal untuk memenangi tropi Sexton, beilau telah di buang pada tahun 1981, walaupun telah memenangi tujuh perlawanan terakhir semasa beliau bertugas.

Beilau telah di gantikan dengan seorang yang ranggi bernama Ron Atkinson yang mana telah memecahkan rekod perpindahan British untuk mengikat Bryan Robson dari West Brom. Pasukan Atkinson telah menonjolkan beberapa pemain-pemain baru seperti Jesper Olsen dan Gordon Strachan yang bermain bersama-sama bekas pemain pasukan belia, Norman Whiteside dan Mark Hughes. United telah memenangi Piala FA pada tahun 1983 dan 1985 dan telah menjadi pilihan untuk memenangi liga pada musim 1985-86 selepas memenangi sepuluh perlawanan pertama liga mereka, membuka sepuluh mata perbezaan kepada pasukan lawan seawal Oktober. Prestasi pasukan telah jatuh, walau bagaimanapun, United hanya dan telah berjaya menghabiskan musim di tempat keempat. Prestasi yang buruk telah mengikut untuk musim berikutnya, dan dengan United yang hampir di akhir zon penurunan Divisyen Pertama, Atkinson telah di buang.


Alex Ferguson tiba dari Aberdeen untuk menggantikan tempat Atkinson dan memimpin kelab untuk menghabiskan liga di tempat ke-11. Pada musim berikutnya (1987-88), United menghabiskan liga di tempat ke dua, dengan Brian McClair menjadi pemain United pertama selepas George Best untuk menjaringkan dua puluh gol dari pada liga dalam satu musim.

Walau bagaimanapun, United terpaksa berhempas pulas sepanjang dua musim berikutnya, dengan kebanyakkan kontrak baru Ferguson tidak mencapai jangkaan peminat. Alex Ferguson telah banyak kali dilaporkan hampir dibuang ketika awal tahun 1990 tetapi gol Mark Robins memberikan kemenangan tipis kepada United pada pusingan ketiga Piala FA mengatasi Nottingham Forest berjaya meneruskan musim dan pasukan ini telah mara untuk memenangi pertandingan tersebut, mengalahkan Crystal Palace pada final ulangan.

United memenangi Piala Juara-Juara Eropah pada 1990-91, mengalahkan juara Sepanyol tahun tersebut, Barcelona di final pertandingan, tetapi mengecewakan buat United pada musim berikutnya United selepas dikeluarkan oleh Leeds United akibat kemerosotan. Pada masa yang sama, dalam tahun 1991, nilai kelab telah meningkat di Bursa Saham London dengan nilai sebanyak £47 juta[3], memperlihatkan kewangannya ke pada umum.

Ketibaan Éric Cantona pada November 1992 telah memberikan sinar penting kepada United, dan diadun bersama dengan kebolehan terbaik yang dipercayai pada Gary Pallister, Denis Irwin dan Paul Ince, bersama-sama bintang yang meningkat naik seperti Ryan Giggs, mereka menghabiskan musim 1992-93 sebagai juara buat kali pertama semenjak 1967. Mereka memenangi "dua kejuaraan" (liga Inggeris dan Piala FA) untuk kali pertama pada musim berikutnya, dibantu dengan penangkapan Roy Keane, pemain tengah yang gigih dari Nottingham Forest, yang mana akan menjadi kapten kelab. Walau bagaimanapun pada tahun yang sama, kelab ini telah berdukacita berikutan dengan kematian pengurus lagenda dan presiden kelab Matt Busby, yang telah kembali pada 20 Januari 1994.

Pada musim 1994-95, Cantona telah menerima pengantungan selama lapan bulan kerana telah melompat ketempat orang ramai dan menyerang Matthew Simmons, seorang penyokong Crystal Palace, dalam perlawanan United di Selhurst Park. Seri pada perlawanan terakhir liga dan kalah kepada Everton didalam perlawanan akhir Piala FA menjadikan United sebagai naib juara di kedua-dua, liga dan Piala FA. Ferguson selepas itu telah membuat perubahan yang memeranjatkan penyokong kelab dengan menjual pemain utama dan menggantikan mereka dengan pemain dari pasukan belia, termasuk David Beckham, Gary Neville, Phil Neville dan Paul Scholes. Pemain-pemain baru ini, sebahagiannya terus menjadi pemain pasukan negara England, melakukannya dengan baik dan membolehkan United memenangi dua kejuaraan sekali lagi pada musim 1995-96. Ini merupakan kali pertama sebuah kelab Inggeris memenangi dua kejuaraan sebanyak dua kali. [4]

Rekod tanpa kalah Eropah United telah dipecahkan oleh Fenerbahçe, yang memenangi 1-0 di Old Trafford pada 30 Oktober 1996 dengan gol Elvir Bolić yang terpesong.

Mereka memenangi liga pada tahun 1997, dan Éric Cantona telah mengumumkan persaraan beliau dari bola sepak pada umur 30. Mereka telah memulakan musim (1997-98) dengan baik, tetapi mereka hanya berjaya menghabiskan liga di tempat kedua pada musim tersebut, dibelakang pemenang dwi-kejuaraan Arsenal.

1998-99 merupakan musim dimana Manchester United telah mencapai kejayaan didalam sejarah kelab bola sepak Inggeris selepas mereka berjaya menjadi pasukan Inggeris yang pertama dan satu-satunya untuk memenangi "Treble" - memenangi Premiership, Piala FA dan Liga Juara UEFA pada musim yang sama. Selepas menghadapi musim Liga Perdana yang tegang, Manchester United berjaya memenangi kejuaraan pada hari terakhir dengan mengalahkan Tottenham Hotspur 2-1, sementara Arsenal menang 1-0 kepada Aston Villa. Memenangi Premiership merukanan bahagian pertama untuk mendapatkan Treble, bahagian yang di gambarkan Alex Ferguson sebagai yang tersusah. Di dalam perlawanan akhir Piala FA, United bertemu Newcastle United dan menang 2-0 dengan jaringan dari Teddy Sheringham dan Paul Scholes. Pada perlawanan terakhir untuk musim tersebut, Perlawanan Akhir Liga Juara UEFA 1999 mereka mengalahkan Bayern Munich yang mana dianggap sebagai pemusing perlawanan terhebat pernah disaksikan. Selepas ketinggalan dengan gol awal jaringan sepakan percuma Mario Basler, United mengejar perlawanan selama 85 minutes. Selepas hampir 90 minit mereka mendapatkan sepakan sudut yang mana telah dilaksanakan dengan baik oleh pertukaran lewat Teddy Sheringham. Dengan tidak berputus asa, Man Utd mendapatkan lagi gol kedua hasil sepakan sudut, oleh Ole Gunnar Solskjaer, seorang lagi pertukaran lewat, memasukan bola ke atas jaring. Ferguson kemudiannya dikurniakan darjah kerana khidmatnya kepada bola sepak.

[Sunting] Selepas treble (1999-kini)

Rencana utama: Manchester United 1999-present

United memenangi liga pada tahun 2000 dan 2001 tetapi pihak akhbar melihat musim tersebut sebagai kegagalan kerana mereka tidak berjaya mendapatkan Piala Eropah. Sir Alex telah mengambil taktik bertahan untuk membuatkan United susah untuk dikalahkan di Eropah tetapi ia tidak berjaya dan United menghabiskan musim di tempat ketiga pada musim 2002. Mereka telah mendapatkan kembali liga pada musim berikutnya (2002-03) dan memulakan musim berikutnya dengan baik, tetapi prestasi mereka telah jatuh secara dengan nyata apabila Rio Ferdinand menerima pengantungan kontroversi selama lapan bulan akibat gagal mengambil ujuan dadah. Walau bagaimanapun mereka memenangi Paial FA 2004, mengeluarkan Arsenal (akhirnya merupakan juara liga musim tersebut) ketika didalam pendakian ke perlawanan akhir, yang mana mereka telah mengalahkan Millwall.

Musim 2004-05 telah digambarkan sebagai kegagalan untuk menjaringkan gol, sebahagian besarnya disebabkan oleh kecederaan penyerang Ruud van Nistelrooy dengan United telah menghabiskan musim tersebut tanpa piala dan di tempat ketiga liga. Kali ini , dengan mereka juga tidak mendapat "hadiah saguhati" piala FA selepas Arsenal mengalahkan United pada sepakan panelti selepas seri tanpa jaringan selama 120 minit. Di luar padang, cerita utama keluar yang menyatakan kemungkinan besar bahawa kelab ini akan diambil alih pada penghujung musim, oleh ahli perniagaan Tampa Malcolm Glazer, (juga merupakan pemilik pasukan Ragbi Amerika Tampa Bay Buccaneers), cuba mengambil alih kepentingan kelab. United telah memulakan musim 2005-06 dengan agak teruk, dengan pemergian pemain tengah Roy Keane ke Celtic selepas secara umum membuat kritikan kepada beberapa ahli pasukannya, dan kelab ini gagal untuk layak ke fasa kalah-mati Liga Juara UEFA untuk kali pertama sepanjang sedekad selepas kalah kepada kelab Portugis SL Benfica. Pada musim ini juga mereka mendapat tamparan hebat dengan kecederaan kepada pemain utama seperti Gabriel Heinze, Alan Smith, Ryan Giggs dan Paul Scholes. Walau bagaimanapun, mereka telah berjaya mengelakkan dari menghabiskan musim dengan tangan kosong - satu kekecewaan yang tidak pernah dirasai sepanjang 17 tahun - dengan memenangi Piala Liga dengan mengalahkan jiran yang baru mendapat kenaikan Wigan Athletic di perlawanan akhir 4-0. United juga telah memastikan mereka berahir di tempat kedua dan secara automatik layak ke Liga Juara pada hari terakhir musim dengan mengalahkan Charlton Athletic 4-0. Pada akhir musim 2005-2006, seorang penyerang utama United, Ruud van Nistelrooy, telah meninggalkan kelab untuk bersama-sama Real Madrid, kerana a berbalah dengan Alex Ferguson.[5]

[Sunting] Pengambilalihan Malcolm Glazer

Rencana utama: Malcolm Glazer takeover of Manchester United

Pada 13 Mei 2005, ahli perniagaan Malcolm Glazer telah mendapatkan semua kepentingan didalam kelab menerusi pelaburan Red Football Ltd. dalam pengambilan nilai kelab yang berjumlah hampir £800 juta (lebih kurang $1.5 bilion atau RM5.5 bilion). Pada 16 Mei, beliau menambah saham kepada 75% untuk mengeluarkan kelab tersebut daripada Bursa Saham, menjadikannya milik persendirian sekali lagi, dan telah mengumumkan niat beliau dalam masa 20 hari. Pada 8 Jun beliau telah melantik anak-anak beliau menjadi lembaga pengarah kepada Manchester United sebagai pegawai bukan eksekutif.

Pada Julai 2006 kelab ini telah mengumumkan pakej pinjaman semula. Kerana sebelum ini hutang yang diambil Glazers untuk pembelian kelab telah terbahagi kepada kelab dan keluarga, tetapi kini ia akan hanya terdiri daripada kelab. Dengan jumlahnya menjadi £660 juta, yang mana pembayaran interest akan menjadi £62 juta setahun. Ia merupakan pengurangan pembayaran interest sebanyak 30%.

[Sunting] Gencana dan warna kelab

Semasa hari-hari Newton Heath, Pakaian tuan rumah kelab ini adalah berwarna kuning dan hijau; corak tersebut telah dikembalikan sebagai pakaian semasa keluar pada awal tahun 1990-an sempena memperingati ulangtahun yang ke-100 kelab. Kelengkapan tuan rumah Manchester United yang paling dikenali ialah jersi berwarna merah, seluar putih dan stokin berwarna hitam. Kelengkapan semasa keluar pula kebiasaannya ialah jersi berwarna putih dengan seluar hitam dan stokin berwarna putih.

Kelengkapan ketiga kebiasaannya berwarna biru tetapi kelab ini juga pernah menggunakan hitam keseluruhan dan pada satu ketika pada pertengahan tahun 90-an mereka menggunakan kelabu keseluruhan. Jersi mereka pada masa ini telah ditaja oleh penaja utama AIG. Pada masa ini, jersi Manchester United adalah berwarna merah dengan jalur emas dibahagian tepi. Bahagian lengan mempunyai warna putih manakala simbol AIG dan Nike juga berwarna putih. Sulaman perkataan MUFC dibawah jersi adalah berwarna emas. Gencana kelab diletak diatas corak perisai putih. Jersi semasa keluar pula berwarna putih dengan jalur hitam dibahagian tepi. Bahagian lengan dan leher mempunyai warna emas manakala simbol AIG, Nike, dan MUFC berwarna hitam. Gencana terletak diatas corak perisai berwarna hitam.

Gencana Manchester United telah beberapa kali ditukar, tetapi ciri-ciri utamanya masih lagi kekal. Lencana ini telah direka berdasarkan gencana bandar Manchester. Bentuk iblis pada gencana kelab adalah berasal dari gelaran kelab "The Red Devils", yang telah dipakai pada awal tahun 60-an selepas Sir Matt Busby mendengarnya sebagai gelaran kepada pasukan liga ragbi Salford yang menggunakan baju merah. Pada akhir tahun 1960-an, iblis tersebut telah mula di masukkan ke dalam acara dan program kelab, sebelum ia akhirnya dimasukkan kedalam gencana kelab pada tahun 1970, memegang serampangnya yang jelas. Pada 1998, gencana tersebut telah sekali lagi direka semula, kali ini dengan menghilangkan perkataan "Football Club".

[Sunting] Penajaan

Pada 23 November 2005 Vodafone telah menamatkan kontrak tajaan baju empat tahun £36 juta dengan Manchester United. Pada 6 April 2006, ketua eksekutif David Gill mengumumkan AIG sebagai penaja baju baru [6] Manchester United dengan rekod baru kontrak penajaan baju sebanyak £56.5 juta untuk dibayar dalam tempoh empat tahun (£14.1 juta setahun). Manchester United kini mempunyai penajaan kedua terbesar didalam dunia selepas Juventus didalam liga Itali, yang mendapat kontrak dengann Tamoil dengan akses lebihan £15 juta setahun.[7] Perjanjian empat tahun ini telah diumumkan sebagai penajaan terbesar di dalam sejarah British, mengatasi perjanjian antara Chelsea dengan Samsung.

[Sunting] Sokongan

Sebelum Perang Dunia II, terdapat beberapa penyokong yang pergi ke permainan di tempat lawan disebabkan masa dan wang. Manchester City dan Manchester United, sebelum ini, bermain permainan di tempat sendiri pada hari Sabtu berganti-ganti. Selepas perang, terdapat satu persaingan lebih kuat dan ia menjadi lebih biasa bagi penyokong memilih satu pasukan untuk disokong.

Bila United memenangi Liga dalam 1956, mereka menpunyai jumlah pukulan rata penghadir terbesar, rekod yang sebelum ini, dipegang oleh Newcastle. Selepas Munich air disaster, lebih banyak orang mula menyokong United. Oleh itu, United pegang rekod ini untuk hampir semua tahun selepas itu, walaupun mereka berada di Divisen Kedua antara tahun-tahun 1974—1975.

Repot 2002 Do You Come From Manchester? menunjukkan walaupun Manchester City mempunyai lebih banyak perkadaran penyokong yang memegang tiket bermusim dalam daerah pos Manchester, tetapi jumlah penyokong United lebih besar.

Pada lewat 1990-an dan awal 2000-an, isu kerisauan daripada banyak penyokong United ialah kemungkinan bahawa pasukan itu akan dikuasai oleh orang lain. Kumpulan Penyokong IMUSA (Persatuan Penyokong Manchester United Bebas, atau Independent Manchester United Supporters' Association) pernah beraktif menentang percubaan rampas kuasa daripada Rupert Murdoch dalam 1999. Selain itu, kumpulan lain Shareholders United Against Murdoch, yang menjadi Manchester United Supporters' Trust dilahir pada masa itu untuk menggalakkan penyokong membeli saham dalam kelab, yang membolehkan penyokong-penyokong mengambil bahagian perbincangan dalam kelab seperti harga tiket dan parti lain yang ingin mengambil alih kelab. Tetapi, ini tidak boleh menghalang daripada Malcolm Glazer merampas kuasa Manchester United. Terdapat banyak penyokong yang marah kerana peristiwa itu, dan mereka memulakan kelab baru F.C. United of Manchester.

Sehingga 4 Januari 2007, menerusi halaman rasmi: [1], termasuk pemain yang dipinjam kepada kelab -kelab lain.
No. Posisi Pemain
1 Belanda GK Edwin van der Sar
2 England DF Gary Neville (kapten)
3 Perancis DF Patrice Evra
4 Argentina DF Gabriel Heinze
5 England DF Rio Ferdinand
6 England DF Wes Brown
7 Portugal MF Cristiano Ronaldo
8 England FW Wayne Rooney
9 Perancis FW Louis Saha
11 Wales MF Ryan Giggs (naib kapten)
13 Korea Selatan MF Ji-Sung Park
14 England FW Alan Smith
15 Templat:Country alias Serbia DF Nemanja Vidić
16 England MF Michael Carrick
17 Sweden FW Henrik Larsson
18 England MF Paul Scholes

No. Posisi Pemain
19 Itali FW Giuseppe Rossi
20 Norway FW Ole Gunnar Solskjaer
22 Ireland DF John O'Shea
23 England MF Kieran Richardson
24 Scotland MF Darren Fletcher
26 England DF Phillip Bardsley
27 Perancis DF Mikael Silvestre
29 Poland GK Tomasz Kuszczak (pinjam dari West Bromwich Albion)
34 England DF Ryan Shawcross
36 Scotland DF David Gray
38 England GK Thomas Heaton
41 England FW Phil Marsh
42 England MF Michael Barnes
43 England MF Daniel Rose
49 England MF Ritchie Jones

Pinjam keluar
No. Posisi Pemain
25 England MF David Jones (pinjam ke Derby County)
28 Sepanyol DF Gerard Piqué (pinjam ke Real Zaragoza)
-- England GK Ben Foster (pinjam ke Watford)
-- Amerika Syarikat GK Tim Howard (pinjam ke Everton)
 Squad simpanan
Skuad simpanan Manchester United F.C. buat masa ini bermain perlawanan di Ewen Fields, rumah kepada Hyde United Conference North. Brian McClair pada masa ini mengambil alih skuad simpanan buat sementara waktu berikutan pemergian René Meulensteen ke Brøndby IF. Pemain-pemain mengikut halaman rasmi: [2], termasuk pemain yang dipinjam kepada kelab -kelab lain.
No. Posisi Pemain
32 Templat:Country alias Ireland Utara DF Craig Cathcart
33 England MF Chris Eagles
34 England DF Ryan Shawcross
35 England MF Kieran Lee
36 Scotland DF David Gray
39 Jerman GK Ron-Robert Zieler
41 England FW Phil Marsh
42 England MF Michael Barnes
43 England MF Daniel Rose
44 England DF Adam Eckersley (pinjam ke Brøndby IF)
46 England MF Lee Martin
47 Templat:Country alias Ireland Utara DF Jonny Evans (pinjam ke Sunderland)

No. Posisi Pemain
49 England MF Ritchie Jones
50 Ireland MF Darron Gibson (pinjam ke R. Antwerp F.C.)
51 England FW Fraizer Campbell (pinjam ke R. Antwerp F.C.)
-- Togo MF Souleymane Mamam (pinjam ke R. Antwerp F.C.)
-- England DF Danny Simpson
-- England FW Febian Brandy
-- England GK Lee Crockett
-- England MF Sean Evans
-- China FW Dong Fangzhuo (pinjam ke R. Antwerp F.C.)
-- England MF Jamie Mullan
-- Belgium MF Floribert N'Galula

Skuad wanita

Skuad Wanita Manchester United telah ditubuhkan pada 1977, dan telah menjadi sebahagian daripada Manchester United FC secara rasmi pada permulaan musim 2001/2. Mereka bermain dalam liga Northern Combination (liga ketiga dalam bola sepak wanita di England) tetapi telah dibubarkan sebelum bermulanya musim 2004/5.
Bekas pemain ternama
* England John Aston
* England John Aston Sr
* England Gary Bailey
* England David Beckham
* England Johnny Berry
* England Steve Bruce
* England Roger Byrne
* England Nicky Butt
* England Bobby Charlton
* England Allenby Chilton
* England Andrew Cole
* England Steve Coppell
* England Duncan Edwards
* England Bill Foulkes
* England Brian Greenhoff
* England Gordon Hill
* England Paul Ince
* England Brian Kidd
* England Charlie Mitten
* England Philip Neville
* England Gary Pallister
* England Paul Parker
* England Stan Pearson
* England David Pegg
* England Charlie Roberts
* England Bryan Robson
* England Jack Rowley
* England Lee Sharpe* England Teddy Sheringham
* England Joe Spence
* England Alex Stepney
* England Nobby Stiles
* England Tommy Taylor
* England Dennis Viollet
* England Neil Webb
* England Ray Wilkins
* Argentina Juan Sebastián Verón
* Denmark Jesper Olsen
* Denmark Peter Schmeichel
* Denmark John Sivebæk
* Perancis Fabien Barthez
* Perancis Éric Cantona
* Perancis Laurent Blanc
* Ireland Shay Brennan
* Ireland Johnny Carey
* Ireland Tony Dunne
* Ireland Johnny Giles
* Ireland Denis Irwin
* Ireland Roy Keane
* Ireland Paul McGrath
* Ireland Kevin Moran
* Ireland Frank Stapleton
* Ireland Liam Whelan
* Belanda Arnold Mühren
* Belanda Ruud van Nistelrooy
* Belanda Jaap Stam* Templat:Country alias Ireland Utara George Best
* Templat:Country alias Ireland Utara Jackie Blanchflower
* Templat:Country alias Ireland Utara Harry Gregg
* Templat:Country alias Ireland Utara Sammy McIlroy
* Templat:Country alias Ireland Utara Jimmy Nicholl
* Templat:Country alias Ireland Utara Norman Whiteside
* Norway Henning Berg
* Norway Ronny Johnsen
* Rusia Andrei Kanchelskis
* Sweden Jesper Blomqvist
* Scotland Arthur Albiston
* Scotland Martin Buchan
* Scotland Pat Crerand
* Scotland Alex Forsyth
* Scotland David Herd
* Scotland Stewart Houston
* Scotland Joe Jordan
* Scotland Denis Law
* Scotland Jim Leighton
* Scotland Lou Macari
* Scotland Brian McClair
* Scotland Gordon McQueen
* Scotland Gordon Strachan
* Scotland Sandy Turnbull
* Trinidad dan Tobago Dwight Yorke
* Uruguay Diego Forlan
* Wales Mark Hughes
* Wales Billy Meredith

Lihat juga: Akademi Manchester United, Senarai Pemain Manchester United and Kategori:Pemain Manchester United

 Rekod pemain

Pemenang Anugerah Pemain Eropah Tahunan (Ballon d'Or)

* Denis Law - 1964
* Bobby Charlton - 1966
* George Best - 1968

Penampilan terbanyak untuk Manchester United

Untuk perlawanan sehingga 4 Januari 2007 dan menurut laman rasmi. Pemain yang di'hitam'kan masih lagi berada di Manchester United.
# Nama Karier Penampilan Gol
1 England Sir Bobby Charlton 1954 - 1973 759 249
2 Wales Ryan Giggs 1991 - kini 692 137
3 England Bill Foulkes 1952 - 1970 688 9
4 England Alex Stepney 1966 - 1978 539 2
5 Ireland Tony Dunne 1960 - 1973 536 2
6 Ireland Denis Irwin 1990 - 2002 529 33
7 England Gary Neville 1992 - kini 527 7
8 England Paul Scholes 1994 - kini 514 135
9 England Joe Spence 1919 - 1933 510 168
10 Scotland Arthur Albiston 1974 - 1988 485 7

 Penjaring terbanyak untuk Manchester United
# Nama Karier Penampilan Gol
1 England Sir Bobby Charlton 1954 - 1973 759 249
2 Scotland Denis Law 1962 - 1973 404 237
3 England Jack Rowley 1937 - 1955 424 212
4 Templat:Country alias Ireland Utara George Best 1963 - 1974 470 179
5 England Dennis Viollet 1949 - 1962 293 179
6 England Joe Spence 1919 - 1933 510 168
7 Wales Mark Hughes 1980 - 1986, 1988 - 1995 466 164
8 Belanda Ruud van Nistelrooy 2001 - 2006 220 150
9 England Stan Pearson 1935 - 1954 347 148
10 Scotland David Herd 1961 - 1968 265 145

 Pegawai-pegawai kelab rasmi

Lembaga Pengarah

* Owner: Malcolm Glazer
* Presiden Seumur Hidup: Martin Edwards
* Ketua Eksekutif: David Gill
* Pengarah Kewangan Kumpulan: Nick Humby
* Pengarah Komersial Kumpulan: Andy Anson
* Pengarah-Pengarah bukan Eksekutif: Joel Glazer, Bryan Glazer, Avram Glazer, Edward Glazer, Kevin Glazer, Darcie Glazer

Staff Kelab Senior

* Kelab Setiausaha : Ken Merrett
* Penolong Setiausaha Kelab: Ken Ramsden
* Pengarah Komunikasi: Phil Townsend

Pengurusan

* Pengurus: Alex Ferguson
* Penolong Pengurus: Carlos Queiroz
* Jurulatih Pasukan Utama: Mike Phelan
* Jurulatih Penjaga Gol: Tony Coton
* Jurulatih Fitness: Valter di Salvo
* Penolong Jurulatih Fitness: Mick Clegg
* Penjaga Jurulatih Pasukan Simpanan: Brian McClair
* Chief Scout: Martin Ferguson

Academy Coaching Staff

* Pengarah Akademi Remaja: Brian McClair
* Pengarah Bola Sepak Remaja: Jimmy Ryan
* Penolong Pengarah Bagi 17-21 Tahun: Paul McGuinness
* Penolong Pengarah Bagi 9-16 Tahun: Tony Whelan
* Jurulatih Bawah 18: Paul McGuinness
* Jurulatih Bawah 13-16: Mark Dempsey
* Jurulatih Bawah 11-12: Tony Whelan
* Jurulatih Bawah 9-10: Eamon Mulvey
* Jurulatih Pembangunan Skil: vacant
* Pengarah Latihan Penjaga Gol: Richard Hartis
* Jurulatih Remaja: Eddie Leach, Tommy Martin, Mike Glennie, Andy Welsh

Staf Perubatan

* Doktor Kelab: Dr. Steve McNally
* Penolong Doktor Kelab: Dr. Tony Gill
* Fisio Pasukan Utama: Rob Swire
* Fisio Pasukan Simpanan: Neil Hough
* Fisio-fisio: John Davin, Mandy Johnson, Richard Merren
* Tkang-tukang urut: Gary Armer, Rod Thornley

 Sejarah pengurusan

* 1892 A.H. Albut
* 1900 James West
* 1903 J. Ernest Mangnall
* 1912 John J Bentley
* 1914 Jack Robson
* 1921 John Chapman
* 1926 Lal Hilditch
* 1927 Herbert Bamlett
* 1931 Walter Crickmer
* 1932 Scott Duncan
* 1938 Jimmy Porter* 1944 Walter Crickmer
* 1945 Sir Matt Busby
* 1958 Jimmy Murphy (Caretaker for Busby after Munich disaster)
* 1959 Sir Matt Busby
* 1969 Wilf McGuinness
* 1970 Sir Matt Busby
* 1971 Frank O'Farrell
* 1972 Tommy Docherty
* 1977 Dave Sexton
* 1981 Ron Atkinson
* 1986 Sir Alex Ferguson

[Sunting] Penganugerahan

* (Old) First Division/Premier League[8] titles: 15
o 1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003
* (Old) Second Division[9] 2
o 1936, 1975
* Piala FA 11¹
o 1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999, 2004
* Piala Liga 2
o 1992, 2006
* Piala Eropah / Liga Juara-Juara UEFA 2
o 1967-68, 1998-99
* Piala Pemenang-Pemenang Piala UEFA 1
o 1991
* Piala Antara Benua 1¹
o 1999
* Piala Super Eropah 1
o 1991
* FPiala Sumbangsih 15¹
o 1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965*, 1967*, 1977*, 1983, 1990*, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003 (* penyandang bersama)
* Anugerah Personaliti Sukan Tahunan BBC 2
o 1968, 1999
* Pertandingan Amsterdam 1¹
o 2006

Rekod-rekod

* Rekod Kemenangan Liga : 10-1 v Wolves, Division 1, 15 October 1892
* Rekod Kemenangan Perdana: 9-0 Ipswich Town 4 March 1995
* Rekod Kemenangan Piala: 10-0 v Anderlecht, Champions Cup, Preliminary Round, 26 September 1956
* Rekod Kemenangan Tuan Rumah 10-0 v Anderlecht 26 September 1956
* Rekod Kemenangan Tempat Lawan: 8-1 v Nottingham Forest 6 February 1999
* Rekod Kekalahan Liga: 0-7 v Blackburn Rovers, Division 1, 10 April 1926
* Rekod Kekalahan Piala: 1-7 v Burnley, FA Cup, 1st Round, 13 February 1901
* Rekod Kehadiran Liga: 73,006 v Charlton, Premiership, Old Trafford, 7 May 2006
* Rekod Kehadiran Liga Tuan Rumah: 83,250 v Arsenal, Division 1, Maine Road, 7 January 1948
* Tempoh Tidak Tewas Paling Lama : 45 (All competitions), Disember 24 1998 hingga Oktober 3 1999
* Penampilan Terbanyak : 754 Bobby Charlton
* Penampilan Terbanyak Liga: 606 Bobby Charlton
* Penjaring Gol Terbanyak : 247 Bobby Charlton
* Penjaring Gol Terbanyak Liga: 199 Bobby Charlton
* Penjaring Gol Terbanyak Semusim: 32 Dennis Viollet, Division 1, 1959-60
* Penjaring Gol Terbanyak Seperlawanan: 6 George Best v Northampton Town, 7 February 1970
* Penjaring Gol Terbanyak di Eropah: 38 Ruud Van Nistelrooy
* Gol Perlawanan Berturut-turut: 8 Consecutive Matches Ruud Van Nistelrooy
* Penalti Berturut-turut: 12 Ruud Van Nistelrooy
* Gol Terbanyak Semusim: 103 1956/57, 1958/59
* Mata Terbanyak Semusim: 92 - 42 games 1993/94
* Pemain Kaps Terbanyak: 129 Peter Schmeichel - Denmark
* Gol Terpantas: 15 Seconds Ryan Giggs

Prestasi semasa berada di division teratas

Manchester United adalah salah satu daripada kumpulan elit yang terdiri daripada 7 kelab yang sudah bermain dalam setiap musim bolasepak perdana. Pasukan lain adalah: Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Everton, Liverpool dan Tottenham Hotspur. Dalam sepanjang masa, mereka masih belum lagi berada pada tangga lebih daripada ketiga.Templat:Citation-needed Manchester United telah menyudahkan 79 musimTemplat:Citation-needed dalam pertembungan teratas kebangsaan (hanya Everton, Aston Villa, Liverpool, dan Arsenal mempunyai lebih banyak musim pada aras teratas), tamat dalam kedudukan ini:
1st 15 12th 2
2nd 14 13th 4
3rd 6 14th 2
4th 7 15th 2
5th 2 16th 2
6th 2 17th 1
7th 2 18th 3
8th 6 19th 1
9th 3 20th 0
10th 1 21st 2
11th 3 22nd 2

 Maklumat Stadium

* Nama - Old Trafford
* Borough - Trafford in Greater Manchester
* Kapasiti - 76,000
* Inauguration - 1910
* Saiz Padang - 106 x 69.5 metres* List of UNICEF Goodwill Ambassadors

Organisasi-organisasi Penyokong

* Manchester United Supporters Club of America
* IMUSA
* Shareholders United
* Manchester United Supporters' Trust
* MUSCC

Fanzines

* Red Issue
* United We Stand
* Red News

 Pautan luar* Manchester United
* Manchester United Picture Site
* Talking Reds

Laman-laman media bebas

Templat:BBC Football Info

* Manchester Evening News
* Manchester United coverage from SportNetwork.net
* Football365's Manchester United coverage
* 4thegame.com's Manchester United Section
* Manchester United - Premierleague.com
* United Rant - Manchester United Fanzine

1. ↑ http://www.4thegame.com/features/feature/82571/.html
2. ↑ European Football Statistics. Dicapai pada [[2006-06-24]].
3. ↑ Permainan yang mempunyai dua bahagian? Perniagaan bola sepak Bab 4 - Pusat kajian bola sepak, Universiti London
4. ↑ Cantona memahkotakan musim United dengan dua kali keseronokan - cerita dari The Telegraph, pada 11 Disember 2006
5. ↑ "Ruud menuduh Ferguson khianat", BBC, 7 September 2006. Dicapai pada 2006-12-11.
6. ↑ "Baju Manchester United AIG", Football-shirts.co.uk, 7 April 2006. Dicapai pada 2006-05-27.
7. ↑ "£56j penajaan baju baru untuk United", The Scotsman, 7 April 2006. Dicapai pada 2006-04-07.
8. ↑ Up until 1992, the top division of English football was the Football League First Division; since then, it has been the FA Premier League.
9. ↑ The second division became the first division upon the formation of the Premier League and then the Championship.

0 comments:

Post a Comment

SUPPORTED